Sprekers

Iedere bijeenkomst wordt opgeluisterd door verschillende interessante sprekers uit de politiek, defensie en het bedrijfsleven. Zo waren in het verleden onder andere te gast:


Prins Maurits

Prins Maurits gaf een openhartige inkijk in zijn periode tijdens de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) in 1987, welke hij helaas wegens een blessure voortijdig moest staken. Zo uitte hij zijn waardering aan het opleidingskader over het feit dat hij geen bijzondere behandeling kreeg. Ook vormde de POTOM voor de Prins een stevige basis waar hij tijdens zijn latere zakelijke carrière nog vaak profijt van zou hebben. Ook nu lost hij ongemakkelijke situaties vaak nog op met de zogenaamde Korpshumor. Zo liep hij tijdens een businessmeeting een keer weg voor toiletbezoek waarna er bij terugkomst ineens allerlei vervelende klusjes op zijn bord bleken te zijn geschoven. Dat waren ‘lessons learned’ en zeker geen reden voor mij om over bij de pakken neer te gaan zitten. Alhoewel ik de volgende keer natuurlijk wel twee keer nadenk voordat ik in zo’n situatie weer van tafel loop’, aldus Prins Maurits.

 


Patrick Cammaert

Deze generaal-majoor der mariniers buiten dienst gaf een zeer interessant inkijkje in de werkzaamheden van een generaal op divisie niveau. Toen een toehoorder hem op de man af vroeg wat het van dichtbij aanschouwen van oorlogsgeweld hem persoonlijk deed, raakte Cammaert – zelf lid van de adviesraad van de Stichting Mukomeze dat zich inzet voor de slachtoffers van seksueel geweld – enigszins geëmotioneerd. ‘In die tijd rookte ik nog. Na heftige patrouilles overdag in Sarajevo en Congo waar je met veel ellende werd geconfronteerd dacht ik ’s avonds tijdens het roken van een sigaar terug aan wat ik allemaal had gezien. Als mens raakte die heftige beelden me dan enorm. Dat soort indringende beelden heeft mij altijd nog meer gemotiveerd om onrecht wereldwijd te bestrijden’ aldus Cammaert.

 


Bastiaan Everink

Opera zanger Bastiaan Everink gaf op geheel eigen wijze invulling aan zijn lezing voor de deelnemers van de mariniers business club. Zo zong deze bariton tijdens de bijeenkomst een prachtige Aria onder begeleiding van een pianist. Ook vertelde hij bevlogen over zijn opvallende carrière-switch van marinier naar operazanger.

 


Kees Amsterdam

Kees Amsterdam is auteur van het boek ‘Durf te Springen!’ dat een weergave vormt van zijn ervaringen bij het Korps Mariniers en waarin hij beschrijft hoe een parachutesprong in 1999 hem bijna fataal werd. Inmiddels is Kees al een aantal jaren als verslaggever verbonden aan het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Tijdens zijn presentatie nam Kees ons mee langs de verschillende hobbels die zijn overstap van het Korps Mariniers naar een baan als tv-verslaggever met zich meebrachten. Zo dacht hij met een zelfgeschreven boek vrij makkelijk in de mediawereld aan de bak te kunnen komen maar bleek dat toch een heel stuk lastiger dan gedacht. Uiteindelijk gaf misdaadverslaggever Peter R. de Vries, Kees wel een kans om in zijn team ervaring op te doen waarna een afwisselende carrière als verslaggever bij verschillende misdaadprogramma’s en de actualiteitenrubriek Eenvandaag zich ontrolde. ‘Wat ik vooral meeneem als les uit mijn marinierstijd is dat je altijd moet proberen om van je intentie een handeling te maken. Pas dan kan je succes boeken en weer een stap verder komen’, aldus Amsterdam.

 


Jan Jaap van Weering

Etiquette & Protocol Expert Jan Jaap van Weering gaf tijdens de avond op praktische wijze invulling aan zijn presentatie. Zo werden de deelnemers aan tafel uitgenodigd waarna zijn lezing begon met als centrale vraag ‘hoe eten we eigenlijk op correcte wijze met ons tafelzilver/bestek?’ Daarbij kwamen ook een aantal praktijksituaties aan bod die soms als ongemakkelijk kunnen worden ervaren. Wat bijvoorbeeld te doen als je je geen raad weet met een formeel gedekte tafel? ‘Gewoon even rustig de kat uit de boom kijken totdat een van je tafelgenoten het goede voorbeeld geeft’, aldus Van Weering.

 


Jeanine Hennis-Plasschaert

Oud-defensie minister Hennis-Plasschaert nam geen blad voor de mond toen zij haar toehoorders vertelde over de soms lastige keuzes als minister van defensie. Ook ging ze geen enkele moeilijke vraag uit de weg. Zo vroeg een van de toehoorders hoe zij terugkeek op haar aftreden als demissionair minister van defensie na een fataal mortier-ongeluk tijdens een oefening in Mali. ‘Ikzelf beschikte op dat moment niet over alle detailinformatie naar de toedracht van dit vreselijke ongeluk. Maar mijn aftreden was noodzakelijk en inherent aan de functie die ik op dat moment bekleedde. Maar het deed natuurlijk wel ontzettend pijn’, aldus Hennis.